Még nem lehet lazítani a járvány miatt elrendelt korlátozásokon, egyelőre fenn kell tartani azokat – tette hozzá, úgy fogalmazva: szeretné, ha visszatérne az emberek élete a normális kerékvágásba, de még nem meri azt mondani, hogy lazítsanak. Ha viszont Ausztriában beválik bizonyos tiltások feloldása, a fertőzések száma pedig nem nő, akkor majd Magyarországon is el lehet gondolkodni ezen – tette hozzá.

A kormányfő arról is beszélt, előbb-utóbb nem lehet majd elkerülni, hogy Budapestre – ahol a fertőzések 60 százaléka van, Pest megyével együtt pedig ez a szám 80 százalék – sajátos szabályokat léptessenek életbe.

Orbán Viktor hangsúlyozta: úgy számol, hogy a járvány csúcsa „előttünk van”, az igazán nehéz szakasz most jön, a következő napokban a megbetegedések számának nagyobb ütemű emelkedésére kell számítani. „Belépünk a tömeges fertőzés időszakába”, de mire ez bekövetkezik, meglesznek a kórházi ágyak, a lélegeztetőgépek és az azokat kezelni képes egészségügyi dolgozók.

Végrehajtani az utasítást nem lehetőség, hanem kötelesség – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

Orbán Viktor kiemelte: jól vizsgáztak az önkormányzatok a hétvégén, a saját hatáskörben meghozott kijárási korlátozások a jó idő ellenére is otthon tartották az embereket, ezért a kormány a jövőben is megadja majd a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy saját hatáskörben hozzanak ilyen döntéseket.

Hozzátette: fontos, hogy a jelenlegi helyzetben a kórházak felszabadítsák a járvány kezeléséhez szükséges kórházi ágyakat.

Ez az ágyak 60 százalékát, csaknem 40 ezer ágyat jelent.

Az interjút a hirado.hu oldalon lehet visszahallgatni.